Design 101

Nederlandstalig geschreven uitleg en tutorials over Photoshop en (web) design

Stock fotografie

Als web designer zal je voor projecten vaak afbeeldingen nodig hebben. Voor iedere foto de studio induiken is te kostbaar, en daarom bestaan stock foto’s. Er zijn websites waar fotograven over de hele wereld al dan niet betaald foto’s aanbieden. Let altijd goed op welke licentie aan een afbeelding is gekoppeld. Sommige gratis afbeeldingen mogen bijvoorbeeld alleen voor persoonlijk gebruik ingezet worden.

In dit artikel lees je alles over:

Stock xchng

Stock xchng fotografie

Stock xchng website

Stock xchng heeft het grootste aanbod van gratis stock foto’s. De foto’s worden vooral gemaakt door amateur fotograven. Met een beetje geluk vindt je de perfect passende foto op groot formaat voor helemaal niks.

morgueFile

Gratis stock fotografie: morgueFile

Gratis stock fotografie: morgueFile

Het grote voordeel van morgueFile is dat niet alleen de afbeeldingen gratis zijn, er is ook geen account nodig om foto’s te downloaden. Wil je zelf je eigen foto’s op de site hebben dan zal je wel een account aan moeten maken. Alle foto’s zijn ook voor commercieel gebruik inzetbaar.

iStockPhoto.com

iStockPhoto

iStockPhoto website

Lukt het niet om op gratis stock websites een goede foto te vinden? Dan kan het lonen om iStockPhoto te doorzoeken. Het heeft een grotere hoeveelheid afbeeldingen, gemaakt door professionele fotograven, maar ze zijn wel betaald. Het is toch vaak beter om een paar euro te investeren in een goede afbeelding.

Via de site kan je credits kopen. Afhankelijk van de grootte en kwaliteit van de afbeelding betaal je een bepaalde hoeveelheid credits.

Freerange

Gratis stock foto's: Freerange

Freerange gratis stock foto's

Deze site biedt een redelijke hoeveelheid gratis stock foto’s, met een minimale afmeting van 2400 x 1600px. Vaak gemaakt door vergevorderde amateurs, dus veel bruikbaar materiaal. Het enige wat je hoeft te doen is een gratis account aan te maken. Alle foto’s zijn zowel voor persoonlijk als commercieel gebruik geschikt.

Stock  foto's Everystockphoto

Stock foto's Everystockphoto

Deze site bevat zelf geen stock photo’s, maar wel een zoekmachine die over een groot aantal stock websites foto’s zoekt. Niet alle foto’s zijn geschikt voor commercieel gebruik, maar met meer dan 12 miljoen berichten zeker het proberen waard.

Flickr

Flickr foto

Flickr foto website

Deze site is de meest bekende en uitgebreide foto website. Het is niet per definitie bedoeld als stock foto website, veel fotograven gebruiken het enkel als portfolio. Let dus goed op de licentie die erbij zit. Het meest gebruikelijke is de Common License, waarmee je met projecten vaak wel uit de voeten kan.

Vermijd Google images

Iedereen kent Google images, het heeft het grootste aanbod foto’s en het is makkelijk te gebruiken. Toch is het niet aan te raden om foto’s hier vandaan te halen. Bij afbeeldingen wordt nooit vermeld welke licenties aan een afbeelding gekoppeld zitten, en het is vaak onmogelijk de oorsprong van de afbeelding en de fotograaf te achterhalen.

De auteur: Emiel Kwakkel

Emiel Kwakkel is afgestudeerd op het gebied van communicatie en digitale vormgeving en als web designer werkzaam bij een fitness franchise organisatie. Ben je geïnteresseerd in web design en user interface design / testing volg dan naast deze blog ook zijn Twitter. Bekijk alle berichten van Emiel Kwakkel →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>