Design 101

Nederlandstalig geschreven uitleg en tutorials over Photoshop en (web) design

Photoshop dupliceren zonder copy

Photoshop tip duplicate zonder copyHet zal je vast al wel zijn opgevallen. Bij het dupliceren van layers in Photoshop wordt automatisch copy en een oplopend nummer toegevoegd. Dit zorgt al snel voor een onoverzichtelijke lijst van layers. Het is dan ook aan te raden om de toevoeging te verwijderen.

Voor een klein bestand met enkele layers is het geen probleem om zo nu en dan de layer naam aan te passen. Bevat het bestand echter tientallen of zelfs honderden layers en wil je een grote groep dupliceren dan is het een tijdrovende klus.

Oplossing voor Photoshop CS5+

Voor de gebruikers van de nieuwste versie van Photoshop (CS5) is de oplossing eenvoudig. Klik op het dropdown menu rechts van de layers panel ( Layer dropdown menu icon). Selecteer Panel Options. In het venster dat naar voren komt kun je de optie voor het toevoegen van copy achter de layer naam aan of uit zetten.

Oplossing voor Photoshop CS4

De beheerder van de website PS-Scripts heeft een scriptje geschreven dat automatisch alle bestaande copy (#) verwijdert uit je bestand. Het is gemaakt in de vorm van een layer panel, zodat je het altijd makkelijk kan bereiken. Download hier het zipje, en open het. Het installeert zich automatisch, start Photoshop opnieuw op en ga naar Window > Extensions > Removecopy. Je kan dan in een klik je bestand ontdoen van alle copy teksten in de layers.

Truc voor oudere versies

In oudere versies zit deze optie echter nog niet. Gelukkig is er wel een truc om via een kleine omweg te kunnen dupliceren zonder de automatische toevoegingen. Bij het dupliceren verschijnt er een dropdown menu waarin je kan aangeven waar de content naartoe moet. Standaard staat hier het huidige bestand geselecteerd. Als je kiest voor nieuw kopieer je alles naar een nieuw bestand. Kopieer het daarvanuit weer terug en de layers staan er zonder toevoeging!

De auteur: Emiel Kwakkel

Emiel Kwakkel is afgestudeerd op het gebied van communicatie en digitale vormgeving en als web designer werkzaam bij een fitness franchise organisatie. Ben je geïnteresseerd in web design en user interface design / testing volg dan naast deze blog ook zijn Twitter. Bekijk alle berichten van Emiel Kwakkel →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>