Design 101

Nederlandstalig geschreven uitleg en tutorials over Photoshop en (web) design

Bespaar tijd met Photoshop Actions en Batches

Gebruik Photoshop acties om tijd te besparen
Niets is vervelender dan iets herhaaldelijk opnieuw te moeten doen. Heb je bijvoorbeeld honderd foto’s die allemaal verkleind, gedraaid en wat donkerder gemaakt moeten worden is het zonde om dit ook iedere keer opnieuw te moeten doen. Om standaard taken op te kunnen nemen en overal te kunnen herhalen heeft Photoshop een speciaal paneel bedacht.

Wanneer je het Actions paneel opent (Window > Actions) zie je direct al een lijst met voorbeelden van acties. Klik bijvoorbeeld op “Wood Frame – 50 pixel” (Houten Omlijsting) en vervolgens op de start knop ( Photoshop symbool start) dan zie je Photoshop in een flits een hele lijst acties uitvoeren. Het eindresultaat is een omlijste afbeelding.

Maak een mapje aan voor je project zodat je al je eigen acties overzichtelijk afgescheiden hebt. Dit doe je door op het map symbooltje ( Photoshop symbool map) te klikken.

Wanneer je zo ver bent om de stappen op te nemen klik dan op het nieuw symbool ( Photoshop icon nieuw). Je kan dan de naam opgeven van de actie. Het is belangrijk om een zo gedetailleerd mogelijke naam op te geven. Hierdoor kan je later in één oogopslag zien wat het resultaat is van de actie. Druk op OK, je ziet nu de record knop oplichten (van  Photoshop opneem knop inactief naar  Photoshop opneem knop actief). Alles wat je nu doet wordt opgenomen. Ook bijvoorbeeld het opslaan als, en afsluiten van een bestand. Ben je klaar met het opnemen van de actie dan klik je op de stop knop. Je kan de actie nu afspelen in alle bestanden.

Ga verder met Batch

Dit werkt prima voor als je zo nu en dan de actie wilt uitvoeren. Wil je in één keer een groot aantal bestanden laten openen, de actie uit laten voeren, opslaan en afsluiten dan is hier ook een mogelijkheid voor. Ga naar File > Automate > Batch (Bestand > Automatiseer > Batch). In het scherm dat opent kan je eerst aangeven welke actie uitgevoerd moet worden. Daaronder kun je kiezen waar de bestanden vandaan gehaald moeten worden (bijvoorbeeld een map op je computer, of al geopende bestanden). Daarna kan je aangeven waar de nieuwe bestanden automatisch opgeslagen kunnen worden.

Photoshop Batch functie, automatiseer acties

De auteur: Emiel Kwakkel

Emiel Kwakkel is afgestudeerd op het gebied van communicatie en digitale vormgeving en als web designer werkzaam bij een fitness franchise organisatie. Ben je geïnteresseerd in web design en user interface design / testing volg dan naast deze blog ook zijn Twitter. Bekijk alle berichten van Emiel Kwakkel →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>